Kardbojtok

Az esetek túlnyomó részében eredeti műszaki leírás alapján készítünk rendszeresített kardbojtokat fegyveres testületek számára. A legkorábbi leírásunk az 1867-es Öltözeti és Felszerelési Szabályzat, ami alapján az 1848-as kardbojtok többségét is készítjük. Így elég szokott lenni rendelésnél, hogy az ügyfél elmondja melyik időszakról, melyik egységről és rendfokozatról van szó. Az is elégséges lehet, ha kapunk egy kardról, szablyáról vagy tőrröl egy fényképet.

Egyéb esetben a megrendelni kívánt kardbojt az alábbi paraméterek meghatározásával is megrendelhető:

  • Két nagy csoportra oszthatjuk a kardbojtokat formájuk szerint. Vannak a csukott, illetve a nyitott kardbojtok.
Csukott kardbojt
Csukott kardbojt
Nyitott kardbojt
Nyitott kardbojt
  • További két opció az elkészítés módja szerint: címeres vagy névjeles, illetve kikötött verzió. Névjeles esetén van lehetőség egyedi monogramm, egyszerű kép hímzésére is. A rendelkezésre álló hely miatt a kívánt ábrának el kell férnie egy maximum 23 mm széles és 18 mm magas területen.
Kardbojt névjellel
Kardbojt névjellel
Kardbojt kikötött
Kardbojt kikötött
  • A kardbojt szalagjának színe, szélessége, csíkozása, a csíkok színe is szeles körben variálható. Például az 1848-as tiszti kardbojtok 20 mm széles arany szalagon 3 fekete csíkozással, míg az I. Világháborús tisztesi kardbojt 15 mm széles tábori barna szalagon 2 színtelen csíkozással készültek.
  • Lovassági kivitel esetén szükséges plusz csukrot avagy csuszkát kérni a kardbojthoz.
Zászlós lovassági kardbojt
Zászlós lovassági kardbojt

A fenti tételek speciális meghatározásai, amik eltérnek a rendszeresített kivitelektől, plusz költséggel járhatnak a megrendelési mennyiség függvényében.

vissza a tudásbázisra